Tanáraink | 2020-21

Káplár Gréta

1991-ben születtem Debrecenben. A művészeti tevékenység, így a zenélés nem volt a családom mindennapjainak része, általános iskolai ének-zene tanárom indított el a zenélés útján. Megismertette velem Bárdosi Ildikót, akinél 2001 szeptemberében kezdtem el népdalokat tanulni a Hajdúböszörményi Bartók Béla Zeneiskolában. Emellett 9 évig énekeltem iskolám, a Svetits Katolikus Általános Iskola és Gimnázium kórusában, ami szintén fontos színtere volt zenei ízlésvilágom kialakulásának, illetve fejlődésének. Az éneklés kikapcsolódás és örömforrás volt számomra, ezért sokáig nem gondoltam rá hivatásként. Csak az érettségi és egyetemválasztás idején merült fel bennem, hogy talán ez lesz az én utam.

2011-ben nyertem felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakára, népi ének szakirányra. Az egyetemi évek alatt erősödött meg bennem a népzene iránti elköteleződés. Két évet töltöttem az MTA BTK Zenetudományi Intézet Népzene és Néptánckutató Archívumában, mint tudományos asszisztens.

Népi ének tanárként több olyan iskolában megfordultam, ahol megtapasztalhattam, milyen igazán otthonos, családias légkörben, csapatmunkában tanítani. Ilyen volt az Ürömi József Nádor AMI és a keszthelyi Család Általános Iskola is. Nagy ajándéknak tartom, hogy ebben az iskolában kezdhettem meg tanári tevékenységemet, ami nem pusztán egy intézmény, hanem valódi közösség, már-már „életérzés”: család iskolásnak lenni.

2018 óta a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium népi ének tanára is vagyok. Az Óbudai Népzenei Iskolában 2020 szeptembere óta tanítok, ami méltó folytatása a megkezdett útnak. Ide nem csak tanítani, hanem tanulni is járok, hiszen nagyszerű kollégák vesznek körbe, akik példaképek számomra.

Tanulmányok:
1998-2010: Svetits Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Debrecen
2001-2010: Bartók Béla Zeneiskola, Hajdúböszörmény
2011-2014: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem BA, népi ének előadóművész
2014-2016: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem MA, okleveles népzenetanár

Munkahelyek
2015-2017: MTA BTK Zenetudományi Intézet, Népzene és Néptánc Osztály Archívum
2016-2017: Ürömi József Nádor AMI
2016-2020: Család Általános Iskola és AMI, Keszthely
2018- : Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium
2020- : Óbudai Népzenei Iskola

Log in